Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)



vrijdag 2 december 2016

KERSTKAART ALOUDE TRADITIE


Een (kerst)kaartje, kleine moeite, groot plezier. Ooit een slogan van de posterijen.


Over de hele wereld is het een gebruik rond kerstmis familie, vrienden, kennissen en relaties een kerstkaart te sturen.
De kerstkaart is een wenskaart gekenmerkt door kerstgroet vaak gecombineerd met wensen voor het komende jaar. Echter voor de nieuwjaarswens wordt ook vaak een aparte gestuurd. 




Het uitbrengen van een kerstgroet is ouder dan men denkt. In de Middeleeuwen werden op het Europese vasteland houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen aangeboden aan geliefden en kasteelheren.



De verzending van Kerst-Nieuwjaarsgroeten stamt eigenlijk uit de 19e eeuw. De Engelse tekenaar John Callott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met tekst.



A Merry Christmas and a Happy New Year to You

De afbeelding op de kaart laat een kerstviering van een gezin zien. De in Duitsland geboren Louis Prang startte omstreeks 1875 in de Verenigde Staten met het massaal produceren van kerstkaarten. De kaarten waren zeer intrek bij het Amerikaanse publiek en het verzenden van kerstkaarten werd een feit.
In Nederland bood de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 als eerste wenskaarten met rijmvormen aan gericht op Nieuwjaar.

Thans stuurt men kerstkaarten digitaal, maar een tastbaar kaartje blijft toch het leukst.
Het is een traditie.
Door de komst van mobiele telefoons, e-mail en sociaal media lijkt het er op dat de kaart in de huidige vorm zou uitsterven. Weliswaar is het versturen van kaarten gedaald, maaar toch nog steeds gewaardeerd door familie, vrienden en kennissen om een mooie en originele kerstkaart met persoonlijke tekst te ontvangen. 

AFBEELDINGEN OP KERSTKAARTEN

De christelijke symboliek werd veel gebruikt op de eerste kerstkaarten. De afbeeldingen veranderden in de loop van de tijd mee met de trends en tradities in de maatschappij.
In de jaren twintig werden kerstkaarten veel met de hand stijlvol beschilderd. Films met de animatiehelden Popeye en Mickey Mouse beïnvloeden de afbeeldingen op de kerstkaart in de jaren dertig. De veertiger jaren vertoonden veel kerstkaarten, mede door de oorlog, vlaggen en patriottische teksten.



Tot 1892 heeft in Nederland de PTT een monopolie op het maken van zogeheten prentbriefkaarten. Als het staatsbedrijf zijn monopolie positie opgeeft, worden wenskaarten snel populairder: kunstenaars en bedrijven ontwerpen verschillende prenten met bijschriften en kaartvormen.



Opvallend is dat de eerste kaarten standaardplaatjes zijn, zoals sneeuwlandschap, een kerstboom, eten of gezellig samenzijn. Door de jaren heen zijn een keur van thema’s en stijlen op de afbeeldingen van kerstkaarten te vinden; humor, circus, kunst, satire, reclame, engelen, religie.



Traditioneel, modern, nostalgie, religieus.
Hoe leuk is het niet een kerstkaart met wens en afbeelding af te stemmen op gevoelens, karakter, eigenschappen, belevenissen op de persoon aan wie de kaart wordt gestuurd.





Een persoonlijke wens