Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)



zondag 20 november 2011

KUNST VAN DE WEEK (47) - Joop Moesman - Het Gerucht

Johannes Hendrikus (Jopie of Joop) Moesman (Utrecht, 6 januari 1909 – Houten, 3 februari 1988)




Tentoonstellingsaffiche: Het Gerucht - Moesman Schilderijen - Singermuseum
Moesman 1935-1945 - Olie op linnen
Afmetingen: 68 cm br. x 100 cm hg.
Bijzonderheden: Collectie Loek Brons

Tot de dood van zijn vader was de wereld van Joop Moesman vrij overzichtelijk. Hij werkte bij de Spoorwegen en schilderde in de lunchpauzes en de weekends. In zijn ouderlijk huis vond hij absolute vrijheid, wars van bemoeizucht. ‘Niet schilderen om te leven maar leven om te schilderen.’

In het huis boven de drukkerij van zijn vader aan Neude 7 schilderde hij het grootste deel van zijn oeuvre. Daarna werd hem door de vrije zaterdag, het huwelijk en de oorlog het werken steeds moeilijker gemaakt. Aan de hand van zijn schilderijen schetsen we een tumultueus kunstenaarsleven. Het surrealisme, waarvan hij nu als prominentste vertegenwoordiger in Nederland wordt gezien, kende hij slechts uit geïllustreerde bladen.

Over het ontstaan van ‘Het gerucht’, zijn geruchtmakendste schilderij: ‘Ik kreeg een lijst van iemand die een oud schilderij van een mooie, nieuwere lijst wilde voorzien. Ik heb het doek in deze lijst opgespannen, de houtskoolschets op linnen gemaakt, modeltekeningen gemaakt op fiets op dezelfde grootte. Ik heb deze vervolgens op het doek overgebracht en ben begonnen met schilderen (…) In 1941 heb ik het schilderij opnieuw onder handen genomen en in tegenwoordige toestand gebracht en afgemaakt.’ Het schilderij werd als onzedelijk bestempeld en van tentoonstellingen verwijderd, zoals bij Kunstliefde op last van de burgemeester. Hij haatte Utrecht en vluchtte naar het nabijgelegen Schalkwijk waar hij zich verschanste in een door hemzelf gebouwd huis. Tenslotte kreeg hij met iedereen ruzie.

De tentoonstellingsaffiche is te koop in de Art Gallery van Muset
http://postersquare.luondo.nl . De gallery online voor poster collector items