Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 16 februari 2013

KUNST VAN DE WEEK (08) - Menashe Kadishman


Menashe Kadishman  werd in 1932 geboren  in  Tel Aviv en  is een Israëlische beeldhouwer en schilder.  Van 1947 tot 1950, Kadishman studeerde bij  de Israëlische beeldhouwer Mosje Sternschuss aan het Avni Instituut voor Kunst en Design in Tel Aviv , en in 1954 bij de Israëlische beeldhouwer Rudi Lehmann in Jeruzalem .

In 1959 verhuisde hij naar Londen, waar hij  aan het  Central Saint Martins College of Art and Design en de Slade School of Art studeerde .  In 1972 keert de kunstenaar terug naar Tel Aviv.  
De droom, één van zijn werken hangt in Dordrecht aan de  voormalige brouwerij op
het Budding’hplein. Het was een geschenk van de stad aan poppenspeelster
Damiët van Dalsum vanwege het 25 jarig bestaan van haar theater.
 
Zijn beelden zijn eenvoudige geometrische figuren uit metalen platen gesneden. In de jaren zeventig begon de beeldhouwer met schilderen. Herinneringen aan zijn herderschap in de kibboets in de jaren vijftig.

 De schapen werden in verschillende categorieën ingedeeld: rammen voor de voortplanting, drachtige ooien en slachtdieren. Van elke categorie kreeg de vacht een eigen kleur- blauw, rood of geel. Toen hij in 1978 werd uitgenodigd voor de Biënnale van Venetië veranderde hij, geïnspireerd als hij was door dit vreemde palet, het Israëlisch paviljoen in een ware schaapskooi. De door Kadishman geschilderde schapen waren het nieuws  van deze Biënnale. Deze direct-herkenbare schapen portretten  werden al snel  zijn artistieke "handelsmerk".
 
Twee koppen
 
Het  werk  van Kadishman is over de hele wereld te zien op Biënnales, in Musea, Galleries en bij particulieren.  In augustus  1986 exposeerde hij in De Beyerd in Breda. Thema is “Het offer van Isaac”, de onschuld van het slachtoffer en deel  van de eigen geschiedenis van Menashe Kadishman . Zijn kunst maakt ons deelgenoot van de belangrijke levensvraag: de zinloosheid van geweld. De wijze waarop op hij die vraag in beeld brengt heeft de kracht van een explosie.
 
Het offer van Isaac , papier, grafiet en acryl
 
De afbeeldingen bij deze publicatie zijn afkomstig uit de catalogus die ter gelegenheid van tentoonstelling  “Het offer van Isaac” werd uitgegeven.
 
 
 
             Het einde, acryl op linnen, 1986
 
 

 
                                                 Dal van droefenis, oliever op linnen 1986
 
Meer afbeeldingen van het werk van  Kadishman in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com
  
 
  Afbeelding op omslag catalogus expositie in De Beyerd in Breda

na de kogels , en de gieren , bleef een, verschroeide plek over....., en de ram vergat....., dat hij wel het offer was , en hij bleef.