Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 17 november 2012

KUNST VAN DE WEEK(47) - Paul Klee


Paul Klee (1879-1940) , Duitse kunstenaar

De Duitse kunstenaar Paul Klee werd in december 1879 geboren in Münchenbuchsee. Paul was de tweede zoon van Hans en Ida Klee-Frick. In 1880 verhuisde de familie Klee naar het Zwitserse Bern. Paul Klee bezocht de middelbare school in Bern en studeerde daarna aan de tekenschool van Heinrich Knirr en kunstacademie in München.

Italië
In 1901 reisde Paul Klee met de beeldhouwer Hermann Haller naar Italië. Klee bezocht de steden Rome, Napels en Florence. De vroegchristelijke en byzantijnse kunst maakten grote indruk op hem.

De tempeltuin

Invloed primitieve kunst
In 1911 ontmoette hij August Macke, Wassily Kandinsky en Franz Marc. Paul Klee liet zich beïnvloeden door primitieve kunst, door kindertekeningen en tekeningen van geestelijk gestoorden.
Op de tweede tentoonstelling van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter was Paul Klee vertegenwoordigd met zeventien schilderijen. Deze tentoonstelling vond plaats in de boekhandel van Hans Golz in München. Tijdens een reis van veertien dagen door Tunis in 1914 met de kunstschilders August Macke en Louis Moilliet kwam er een doorbraak in het kleurgebruik van Paul Klee.

Marionnet 1923


Ontaarde kunst
Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam werd zijn kunst als ontaard beschouwd. De nazi's doorzochten zijn appartement in Dessau en Klee werd ontslagen aan de academie. Omdat Klee niet meer in Duitsland kon werken, vestigde hij zich in Bern. In 1937 vond een expositie plaats in München, waarin de nazi's lieten zien wat zij als ontaarde kunst beschouwden. Op deze tentoonstelling waren ook zeventien schilderijen van Paul Klee te zien. Zijn werk werd vervolgens verwijderd uit de openbare collecties in Duitsland.

Ernstige ziekte
Reeds in 1935 openbaarde zich de ernstige ziekte progressieve sclerodermie. Hieraan overleed Paul Klee in juni 1940 in een ziekenhuis in Locarno. Paul Klee liet meer dan 10.000 kunstwerken na en vele geschriften in de vorm van essays, dagboeken en brieven.

Bron:  CultuurArchief
 
Meer kaarten van Klee in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com