Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 19 januari 2013

KUNST VAN DE WEEK(04) - Letterbiljet


Het Nederlandse Typografisch Affiche of liever: het Letterbiljet is de titel van de tentoonstelling die het Affichemuseum in Hoorn van 20 januari t/m 10 maart 2013 aan het publiek toont.

Het creëren van een goed ontworpen typografische poster is geen gemakkelijke taak en kost veel tijd en geduld. Wanneer de poster het typografische element als belangrijkste uitgangspunt heeft dient, de ontwerper ambachtelijke kennis in huis te hebben, daar de tekst leesbaar moet zijn en artistiek tegelijkAffiches van Gielijn Escher                

Letterbiljetten in hoogdruk zijn geheel opgebouwd uit bestaand letter- en ander typografisch materiaal. Ook  worden de affiches in offset, zeefdruk of digitaalprint uitgevoerd met bescheiden illustratieve elementen, waarbij het letterwerk altijd beeldbepalend is.


Affiches van Anton Beeke

In de negentiende eeuw werden letterbiljetten  in boekdruk op heel dun papier gedrukt, zodat ze goed kunnen worden aangeplakt. Er komt geen vormgever of kunstenaar aan te pas. Soms werden alle lettertypes die de drukkerij in voorraad had door elkaar op één affiche gebruikt. Toch kunnen de biljetten erg krachtig en zelfs mooi zijn.


Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwamen er geïllustreerde affiches. Dat werd mogelijk door de lithografie of steendruk. Daarmee drukte men voor het eerst grote affiches in verschillende kleuren en met hoge oplages. Maar enkele grote, landelijke  organisaties konden zich zulke affiches veroorloven, zoals bijv. drankbestrijders. Die richtten zich op een breed publiek en hadden geld om bekende kunstenaars in te schakelen en hun affiches in hoge oplages uit te geven.

TYPOGRAFISCHE AFFICHES UIT DE COLLECTIE VAN DE ART GALLERY VAN MUSET

       
Willem Crouwel  1982                                                  Circus- Musical 1983 Frankrijk

  
Duitsland                                                            Hommage Marek Hlasko-Polen-1983
                                                                                     
Theateraffiche -Prinses-Polen 1973                              Theateraffiche - Polen - Aleksiun    

                                          Jazzaffiche - Jan Sawka - Polen

Affichecollectie te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com