Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)



zondag 27 januari 2013

KUNST VAN DE WEEK (05) - Paul Klee


Paul Klee (Münchenbuchsee, 18 december 1879 – Muralto, 29 juni 1940) is een Duits/Zwitserse kunstschilder die figuratieve schilderijen maakte met een  uitgebalanceerde kleurtechniek. Zijn werk behoort tot de moderne kunst.  



                               Landschap met gele vogels - 1923     Irrtung auf grün - 1930       

 
Bonte maaltijd - 1928

In 1898 liet Klee zich inschrijven bij de Kunstacademie in München en werd afgewezen.  Hij nam toen privéles bij Heinrich Knirr. In 1900 ging hij alsnog naar de Kunstacademie welke hij vrijwillig verliet. Hij ondernam reizen naar Rome, Napels en Florence. De vroeg christelijke en byzantijnse kunst maakte veel indruk op hem. Hij keerde terug naar zijn ouders in Bern en ontwikkelde zich verder als een autodidact.

In zijn diensttijd beschilderde hij vliegtuigen en in die tijd kreeg hij steeds meer aandacht  voor zijn kunst. In 1920 werd Klee benoemd als docent aan het Staatliche Bauhaus in Weimar.

                          Zangeres - 1929                                  Liefdeslied - 1939

In 1933 kwamen de nationaalsocialisten aan de macht en dat bracht in ommekeer in het  leven van Klee. Hij werd er van beschuldig –Jood- te zijn en zich bezig te houden met  vermeende politieke activiteiten.
Op grond daarvan werd hij door de Nazis ontslagen.  Samen met zijn gezin emigreerde hij naar zijn geboortestad Bern. Vijf jaar moest hij wachten op zijn naturalisatie als Zwitser.

In 1937 werden 102 werken van Klee in Duitsland in beslag genomen, waarvan er zeventien op de tentoonstelling Entartete Kunst werden getoond. In 1935 had de kunstenaar te horen gekregen dat hij leed aan de ongeneeslijke ziekte sclerodermie. Hij bleef echter schilderen. Zijn werk  werd steeds vrolijker en humoristischer. Op 8 juni werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Locarno en stief daar op 60 jarige leeftijd.  Paul Klee liet meer dan 10.000 kunstwerken na en vele geschriften in de vorm van essays, dagboeken en brieven.

Gevangenis - 1930

KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR

Meer Kunstkaarten, 2e hands kunstboeken, posters in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com