Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 30 maart 2013

KUNST VAN DE WEEK (14) - Victor Vasarely


Victor Vasarely (Pécs, 9 april 1908Parijs, 15 maart 1997) was een Frans-Hongaars kunstenaar en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Op-Art.

Study of light - 1936
Vasarely, die werd geboren als Győző Vásárhelyi, begon zijn opleiding in 1925 aan de universiteit van Boedapest, waar hij medicijnen studeerde. Hij heeft deze studie afgebroken en begon in 1927 aan de tekenopleiding bij Volkmann Podolini. Hij studeerde vervolgens vanaf 1928 bij Sándor Bortnyik. Hij zette zijn studie van 1929 tot 1930 voort aan diens atelier, een op Bauhaus-leest geschoeide academie in Boedapest. In 1930 vertrok hij naar Parijs en werkte er als decorateur en reclametekenaar. Hij begon een systeem te ontwikkelen waarin hij voorwerpen uit het dagelijks leven abstraheerde.Vasarely werd een van de leidende figuren van de geometrische (gebaseerd op wiskundige figuren) abstracte schilderkunst, ook wel Op-Art genoemd, die grote bekendheid kreeg in Europa en Amerika in de jaren zestig.

Martian - 1946

Gewoonlijk werkte Vasarely in zwart-wit, latere werken hebben ook kleur. Het effect van de lijnen die hij gebruikte en de manier waarop hij ze gebruikte, was dat het leek alsof alles bewoog. In de jaren '40 werkte hij samen met de vermaarde Noorse kunstenaar Li Wago, die nauwe banden heeft met België.

In zijn geboorteplaats, het Zuid-Hongaarse Pécs, en in Boedapest zijn musea aan zijn leven en werk gewijd. Ook in het Franse Aix-en-Provence is een Vasarely-museum gevestigd. Hier ligt de nadruk op samenwerking tussen kunst, architectuur en stedenbouwkunde. 
 
Meer Afbeeldingen van het werk van Vasarely in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com