Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)



zaterdag 6 april 2013

KUNST VAN DE WEEK(15) - Peter Pócs

Peter Pócs studeerde af aan het Fine Arts College in Pecs in 1971 als goud-en zilversmid  ontwerper. Hij ging werken als grafisch designer.  Sinds 1972 kreeg hij vooral bekendheid door zijn creaties van culturele en enkele commerciële posters.  Na de politieke veranderingen in de jaren 80 ontwierp hij eveneens politieke affiches. Zijn werk is regelmatig vertegenwoordigd op internationale tentoonstellingen, biënnales, triënnales, en de poster symposia. De ontwerper is bekroond met vele Hongaarse en internationale prijzen voor zijn affiches.

In 1991 richtte hij zijn One-Man studio genaamd POSTER'V. Design Studio op. Hij ontving
de Hongaarse Mihály Munkácsy Art Award in 1997. Pócs was grondlegger van de Hongaarse Poster-Loneliless Association in 2008 (www.mpt-poster.hu).  In 2010 behaalde de kunstenaar zijn Masters Degree in Industrial Design aan de Universiteit van West-Hongarije
.
 

Pócs carrière kent een moeizame ontwikkeling en bewoog zich in de politiek strijd van de afgelopen decennia. Hij werkte in eerste instantie voor literaire tijdschriften en had als opdrachtgevers organisaties van muziek, theater en film.  Door het optreden van de communisten in zijn land en de transformatie van regimes werd hij meer en meer betrokken bij het ontwerp van politieke en maatschappelijke posters.
 
Tijdens het communistische tijdperk verliest het grafisch ontwerp zijn autonomie. In die tijd kende men geen markteconomie en kon een ontwerp alleen relevant zijn op het gebied van cultuur en propaganda, volgens Pócs.  Ontwerpers stonden in dienst van de bestaande politieke machten en de perceptie van het genre en de praktijk  moest worden bevrijd.

 
Vandaag de dag probeert Pócs en andere Hongaarse ontwerpers weer een grafische traditie op te bouwen, die vele jaren teloor is gegaan. Soms lijkt dat te laat, want de globalisering is sterk doorgedrongen in de hedendaagse cultuur. De meegebrachte stijlen  overschaduwen het authentieke werk van Hongaarse ontwerpers, omdat er geen langgevestigde tradities en stijlen bestaan. Zelfs functies ontbreken.   


De situatie van het Hongaarse ontwerp is erg ingewikkeld. De betekenis van het genre groeit al sinds 1989. Markteconomie, concurrentie de zeer snelle toename van computers dragen bij aan de ontwikkelingen van de grafische ontwerpen. Pócs vindt het een  belemmering in de innovatie en leiden tot ‘’global kunst’’. Vercommercialiseerd.  Hongaarse ontwerpers vormen niet langer de visuele cultuur en het karakter van Hongarije.

     


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Toch ziet hij lichtpunten. Er zijn een aantal jonge ontwerpers en ontwerpbureaus die op internationaal niveau succes hebben. In zijn eigen werk streeft Pócs naar geestige en verbazingwekkende beelden. Het  werk is heel persoonlijk, spreekt het individu aan en is niet trendy.
 
Meer posters in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com