Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 13 april 2013

KUNST VAN DE WEEK (16) - Stasys Eidrigevicius


Stasys Eidrgevicius werd geboren op 29 juli in Mediniskiai in Litouwen. Daar studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Kaunas. In 1973 volgde hij een opleiding aan de Academie van Schone Kunsten in Vilnius. Na zijn huwelijk in Polen in 1976 duurde het vier jaar voordat hij zijn verblijfsvergunning in dit land kreeg.
 
 

Stasys is op vele terreinen actief in de kunst. Ontwerpen van exlibris, vele affiches kwamen van zijn hand, illustraties van kinderboeken, foto’s, grafisch werk en producent van theatervoorstellingen.
 
       

In de loop van de tijd kreeg hij een groot aantal  onderscheidingen; Golden Plaque voor kinderboeken in Brno (Tsjechië), een gouden medaille voor zijn ontwerpen van Exlibris in Malbork, Grand Prix op een Internationale Biennial in Lathi in Finland, een gouden medaille in Toyoma in Japan en verder nog awards in Warschau, Katowice, Litouwen. In 2010 werd hij bekroond met de zilveren medaille ‘Gloria Artis’.
 
 

Tijdens de ramp in Tsjernobyl  in 1986 exposeerde Stasys in Chicago in de VS.
Hij verbleef in een huis waar de muren volhingen met maskers. Deze maskers zette hem er toe aan zelf aan de slag te gaan met maskerachtige afbeeldingen. En al snel was het motief geboren voor zijn vele mooie en soms absurdistische hoofden waarbij maskers een belangrijke rol spelen.

    
 

Op veertienjarige leeftijd kocht Stasys zijn eerste Zenith fototoestel.  Het was een langgekoesterde droom. Zijn eerst geschoten  foto’s waren zijn vader, moeder, de tuin. Het heeft lang geduurd voordat hij zijn foto’s publiekelijk kon tonen.

Zijn foto’s tonen naakten figuren. In Polen en Litouwen was dat lange tijd door vrome preutsheid en minimaal begrip voor naakt in de kunst, voortgekomen  uit het strenge geloof, een belemmering om werk met naakte elementen te exposeren.


 

In het verleden leidde dat tot verzet en was men bang voor de reacties van de religieuze, lokale bevolking. Thans zijn er foto’s van Stasys op het internet te vinden. 
 
 In 2010 is door de uitgever ABE Publiceert het boek ‘’Stasys 60’’ uitgegeven. Een exclusief album met 307 illustraties .


Meer werk van Stasys Eidrigevicius in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com