Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)donderdag 11 augustus 2016

Poppen Münchner Stadtmuseum


PERMANENTE TENTOONSTELLING POPPENTHEATER EN KERMISATTRACTIES

De verzameling van poppentheaterpoppen in het Münchner Stadtmuseum is één van de grootste collecties in zijn soort ter wereld. Machines, mechanische figuren, poppen, staaf- en handpoppen, speelgoed theater, Shadow Puppets, Theatrum Mundi en toverlantaarn geven inzicht in de buitengewone variatie en creativiteit van het poppentheaterpodium.Postersquare heeft een verzameling postkaarten die het Museum in de Jaren Tachtig en Negentig heeft uitgegeven. Al lang worden deze kaarten niet meer gedrukt. De exemplaren die in Kunst van de Maand staan aangegeven kunnen nog besteld worden door op de kaart te klikken. Van de meeste kaart is nog één kaart te koop

De in 1984 geopende permanente tentoonstelling is te vinden op de derde verdieping van het Münchner Stadtmuseum. Op een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter is een aantrekkelijke dwarsdoorsnede van de collectie tentoongesteld. Het merendeel van de collectie wordt opslag gehouden.

  


De expositie nodigt de bezoekers uit voor een route, in duidelijk thema’s aangegeven, door de geschiedenis van poppenspel sinds de 19e eeuw. In een aangrenzende ruimte zijn items van kermissen te bekijken die zich vooral richten op het  "Popular Entertainment" en "The Oktoberfest in München."
De foyer presenteert nieuwe aankopen en legaten, maar wordt tevens gebruikt voor tentoonstellingen over onderwerpen van belang.

Na een kennismaking met de verschillende types van poppenspel (hand-, staaf- en schaduwpoppen, marionetten, en meer exotische manifestaties) en een display waarop de Munich werkplaats van marionettenmaker Walter Oberholzer is te zien, worden scenes uit het traditionele poppenkastspel "Punch & Judy"  en reizende marionettentheaters uit het zuiden van Duitsland getoond.De hoogtepunten van de expositie zijn de pogingen van het Munich Marionettentheater en de toneelschrijver Franz Graf Pocci die in 1858 het poppenspel wilden moderniseren, en de "Artistieke Puppetry Beweging" die met dat initiatief in hun voetsporen trad tot in het begin van de 20e eeuw.

De tentoonstelling bevat poppen van de uit München afkomstige kunstenaar Paul Brann, staafpoppen en marionetten van Richard Teschner uit Wenen, en ontwerpen van kartonnen poppen en landschappen van het Schwabinger Schattenspiele theater dat in 1907 werd opgericht.


Naoorlogse poppenspel wordt vertegenwoordigd door marionetten uit een toneelstuk geschreven door Tankred Dorst voor Kleines Spiel - een studententheater in München - en Harry Kramer "Mechanische theater. Zij effenden de weg voor het voor de hedendaagse poppentheater en hadden nauwe banden met de kunstwereld.
Op weg naar de zaal met de kermisattractie is plaats ingeruimd voor Aziatische poppenspel met o.a.  twee 14e eeuwse schaduwpoppen van Egyptische oorsprong uit de collectie van de toonaangevende Oriëntialist Paul Kahle.De kermisatracties vertonen onder meer "Gordijnen omhoog bij Schichtl's" met de originele guillotine van de traditionele Oktoberfest attractie "onthoofding van een levend persoon" en een mechanische slackrope-artiest van net na de Tweede Wereldoorlog.
Andere vertoonde attracties variëren van een volledig uitgeruste schiettent, merry-go-round voertuigen en dieren, versieringen van poppen op de buitenkant van draaimolens en een gigantische mechanische King Kong van een kermis rit, replica koppen gebruikt als doelwit, draaiorgels en schilderijen uit kermistenten. Verzamelingen in een panopticum "Reclining Venus" als een anatomisch model, borstbeelden gemaakt van was en andere eigenaardige curiosa die traditioneel gebruikt werden om het kermispubliek te vermaken of schrik aan te jagen.Een onmisbaar München hoogtepunt is 's werelds oudste overlevende carrousel met paarden en rijtuigen uit de tuin van Betz restaurant in Haidhausen.

In een andere aparte ruimte, grenzend aan de tentoonstellingsruimtes, is een proeftuin gecreëerd  waar kunstenaars hun theatrale concepten en instrumenten in de vorm van installaties kunnen laten zien.

Regelmatig besteedt het Museum aandacht onderwerpen op de verschillende gebieden van poppentheater, welke niet alleen het Duitse figurentheater betreffen maar ook een breed scala van internationale exposities komen aan bod.Münchner Stadtmuseum

Openingstijden staan op hun website vermeld
St.-Jakobs-Platz 1
80331 München