Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)dinsdag 9 mei 2017

Kunst op Postkaart Lichtkunst Dan Flavin

DAN FLAVIN Amerikaanse Object-Kunstenaar - Geboren 01.04.1933 te New York. Gestorven: 29.11.1996 Riverhead (N.Y.)
1953 - Opleiding als meteoroloog bij de Amerikaanse luchtmacht. Flavin dient als meteoroloog in de Koreaanse Oorlog. In 1956 begon Dan Flavin aan een studie aan de School for Social Research in New York. Ook volgde hij een kunsthistorische opleiding aan de Columbia Universiteit (1957-1959). Als kunstenaar was Dan Flavin dus grotendeels autodidactFlavins werk wordt gekenmerkt door reeksvormige structuren, geometrische vormen en industriëel materiaal.Flavin wordt bekend door zijn lichtsculpturen. Constructies, die bestaan uit gloeilampen en tl-buizen. de kunstenaar zag de tl-buizen vooral als een handig en goedkoop basismateriaal.Dan Flavin's ontdekking van de tl-licht buis als een artistiek element markeert de geboorte van de Minimal Art samen met  de Amerikaanse pioniers Carl Andre, Donald Judd en Sol Lewitt.  In 1961 toont een solotentoonstelling in de Judson Gallery in New York een eerste overzicht van zijn vroege werken - assemblages en aquarellen, voorloper van zijn latere  lichtkunstwerk.Kort daarna volgen Flavins eerste "Pictogrammen", objecten aan de randen verbonden met elektronische lampen. Hier wordt al zijn bedoeling duidelijk de grenzen van het beeldveld uit te breiden met de los de omringende ruimte te gebruiken voor licht. In 1963 ontstaat de inmiddels legendarische "De Diagonaal van Personal Ecstasy (De Diagonaal van mei 25,1963)", een commercieel verkrijgbare tl-buis die Flavin geïnstalleert in een hoek van 45 ° op een muur van zijn atelier.  


In het volgende decennium ontwikkelt Flavin verschillende lichtkunst-series met als voorbeeld ruimtelijke waarnemingen: Eckinstallationen, slagbomen en gangen. Veel van deze werken zijn opgedragen aan beroemde personen. Eén van de bekendste en meest uitgebreide werk, ontstaan in 1964, is ongetwijfeld het lichtkunstwerk waarin de Russische constructivist Vladimir Tatlin een centrale rol speelt. Zijn werk 'Monument voor V. Tatlin is een liefdevol-laconieke eerbetoon aan de avant-garde kunstenaar die een concept in 1920 publiceerde van de nooit gebouwde, beroemde 400 meter hoge Tatlin's Tower. 

Flavin lost schijnbaar statische beperkte ruimte en verandert vooraf bepaalde verhoudingen door een alledaags voorwerp, een technisch neutraal element toe te passen.  Zo opent hij voor de kijker een extra niveau van de waarneming met de helderheid van de  TL-buis :  "Wat je ziet is wat je krijgt"