Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 1 april 2017

KUNST VAN RIEKIE VAN DE VEN


WERK
DRUK

COMPOSITIES VAN AFTAKELING DOOR DE TIJD EN SCHOONHEID VAN HET VERVAL
Kunstwerken van Riekie van de Ven.Geboren in Boekel en opgegroeid en werkzaam in Eindhoven. Klassieke opleiding tekenen, schilderen en grafiek, ontwerpen en creëren glas-in-lood ramen. 
Skeletten van beton en staal - ooit dragers van gebouwen - tonen het geraamte van de tijd.
Vaak vormen beelden van verwaarloosde gebouwen en bouwsels in verval de bron waaruit zij inspiratie put: de foto's die zij maakte tijdens reizen zijn het startpunt bij de werken in inkt, olie en acryl.

                                 


Riekie van de Ven over haar werk op papier: "Op de door mij bewerkte en aangetaste drager verwerk ik de desolate beelden; composities waarin ik tegelijk de aftakeling door de tijd en de schoonheid van het verval wil tonen. Zo werden door mij in gemengde techniek impressies van de kolenmijn te Beringen, de achtbaan op Coney Island, de verlaten fabriek van “La Cross” in Coruña en diverse oude gebouwen en bruggen op doek en papier verwerkt. Als druktechniek kies ik meestal monotype, fotopolymeer of xylografie."Wellicht zet het werk de beschouwer aan tot reflectie over de betrekkelijkheid der dingen want zoals de dichter zegt:
Zeit eilt, time flies
Towards the future’s past,
Forgotten light is cast
Upon these concrete clouds.
Make way, make way, make way: darkness awaits ......

   


RITME, BEWEGING..........  STILSTAND

WERK
DRUK

KUNST maken = de adem,
WERK  van levensbelang voor Riekie van de Ven.
DRUK in het hoofd met de vorming van allerlei kunstzinnige, artistieke ideeën.
Haar atelier is een schatkamer gevuld met talloze - vaak simpele - voorwerpen. Niet alleen het schilderen en de druk- & gemengde technieken - waarvoor ze  soms eerder gevonden materialen gebruikt - hebben haar aandacht. Ook ontstaan er werken die tot de assemblage kunst behoren.

Ritme en beweging worden door de kunstenares op fijnzinnige wijze verbeeld.
Het eindresultaat: een verwonderlijke stilstand die rust en evenwicht laat zien.DE KUNSTENARES
In 1969 startte de kunstenares als etaleuse bij de Bijenkorf die in dat jaar de deuren opende voor het publiek in Eindhoven.

In die tijd voerde het filiaal van de winkelketen een zelfstandig communicatie-beleid en richtte het naar eigen idee de etalages in. In de werkplaats werden affiches, drukwerk & promotiemateriaal ontworpen en uitgevoerd. Niets werd uitbesteed aan het hoofdkantoor.  Dit was een welkome leerschool voor Riekie van de Ven. Later leerde de kunstenares bij een glazenier glas-in-lood ramen maken. Kunstzinnige glasobjecten, bijzondere technieken & vakmanschap: zij voelde zich daar geheel in haar element. Vanuit het daarna gestarte eigen bedrijf voerde Riekie van de Ven vele opdrachten uit voor ontwerp en uitvoeren van glas-en-lood ramen en Tiffany-objecten.
Het laatste is een glaskunst-techniek ontstaan rond 1890 en uitgevonden door Louis C. Tiffany.
Een verkeersongeval maakte een einde aan haar geliefde werkzaamheden. Met haar gekwetste handen was het zware werk van glas snijden niet meer mogelijk. Maar creatief, zoals Riekie van de Ven is, ontplooide ze haar andere talenten. Werkend in haar atelier, levert ze een niet ophoudende stroom van mooie, intrigerende  kunstwerken.