Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 3 maart 2018

POSTER PORTRETTEN VAN WALDEMAR SWIERZY

Waldemar Swierzy werd in 1931 in Katowice in Polen geboren en overleden 27 nov. 2013 in Warschau. Hij studeerde in 1952 af aan de Krakau Academie voor Schone Kunsten. Zijn specialisatie was posters en commerciële grafische technieken.


     
Tentoonstellingsposter 

In 1950 ontwierp de kunstenaar zijn eerste posters. Hij gaf les als hoogleraar  aan aan de Universiteit voor Schone Kunsten in Poznan en later aan de Academie van Schone Kunsten in Warschau. Solo exposities van de kunstenaar waren over de hele wereld te zien te zien in : Wenen, Moskou, Pozan, Sao Paulo, Caracas, Wroclwaw.  Voor zijn werk ontvang hij een aantal belangrijke awards, zoals de Grand Prix Tolouse-Lautrec (1959 Parijs), Hollywood Reporters Award voor posters (1975 en 1985), Gouden medaille Internationale Biënnale Warschau (1976), Poster Biënnale in Lathi  (Finland 1977) en Poster Biënnale in Katowice (1989).


Van de Poolse School van Posters is Swierzy één van de meeste productieve kunstenaars. Als eerbetoon aan  zijn werk gaf de Poolse regering in 1992 een postzegel uit met de afbeelding van de circusposter ‘’Clown met derby’’.


De inspiratiebron voor de kunstenaar verwijst naar toepassingen van grafische kunst in naïeve schilderijen, volkskunst, amateur schilderijen en stripverhalen. Hij toont zich expert in het creëren in de opbouw van een organisch geheel van eigenlijk met elkaar botsende elementen. Deze inspiraties hebben geleid tot een ontwikkeling van een aparte, originele stijl. De toepassing van de verscheidenheid van stijlen bracht Swierzy een aanzienlijke uitbreiding van gebruik van technieken. Gouaches werden aangevuld met waterverf, kleur- en zwart potlood.


In 1970 kreeg de circusposter, een rood clownsgezicht met blauwe bolhoed veel aandacht. Vanaf dat moment werd Swierzy’s affichekunst gedomineerd door menselijke figuren en portretten. De invloed van het toen heersende hyperrealisme en figuratie kunnen daarbij een rol hebben gespeeld. Vanuit die tijd en de daaropvolgende jaren verschenen tal van posters met afbeeldingen van bekende muzikanten, dirigenten, componisten van zijn hand. Een onvergetelijke portrettenreeks van Waldemar Swierzy 


Midsummer Night (Shakespeare)

Meer portretten bij de Poster Art Internationaal Polen
www.postersquare.com
Online Kaartenwinkel en Art Gallery van Muset