Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zondag 20 oktober 2013

JAN VAN MUNSTER IN GLOW NEXT 9-11 t/m 16-11-2013

          

Veemgebouw Torenallee 80 Eindhoven
 
Tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven presenteert het Light Art Centre een grote warmte-installatie van kunstenaar Jan van Munster. Deze installatie bestaat uit verticaal gespannen draden waarvan steeds groepen onder hoogspanning worden gezet. Wanneer de draden onder spanning staan, geven ze licht en warmte af en zijn ze voor het publiek zichtbaar. De rest valt weg in de donkere omgeving.
 
 
De installatie is te zien in het Veemgebouw op Strijp S en wordt speciaal voor dit gebouw ontworpen en uitgevoerd. Op Strijp S worden onder de naam GLOW NEXT meerdere experimentele lichtkunstprojecten getoond.


Bij Van Munsters warmte-installatie is sprake van een metafoor. Zoveel samengebalde energie in een aantal draadjes suggereert gevaar en biedt tevens uitzicht op een ruimtelijk tableau dat door de gloeilijnen direct aanspreekt en de aandacht van de beschouwers gaande houdt. Wie voelt zich niet aangetrokken door kleur, spel en hitte van vuur? Dat vuur is in de warmte-installatie gevangen in de georganiseerde techniek en de vormwil van de kunstenaar.

Hein van Haaren

In de solo tentoonstelling bij Galerie Janssen, Willemstraat 27 in Eindhoven zullen van 9-11-2013 tot 12-1-2014 diverse lichtkunstwerken en energiewerken van Jan van Munster worden getoond. De bekende ‘Brainwaves’ zijn hier te zien, waarbij Van Munster een neonweergave maakte van zijn eigen hersenscan.

 CV

Jan van Munster (Gorinchem, 3 juli 1939) is een Nederlandse beeldhouwer, installatie- en lichtkunstenaar. Van Munster studeerde van 1955 tot 1957 aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam en van 1957 tot 1960 aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij ontving in 1966 de A. Schwartzprijs en in 1971 de Hendrik Chabot-prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van 1968 tot 1970 was hij docent aan de Haarlemse Ateliers '63, van 1974 tot 1977 aan de Rotterdamse kunstacademie en van 1978 tot 1990 aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in 's-Hertogenbosch. Aanvankelijk werkte Van Munster met de materialen hout, steen, brons en glas. Sinds de zeventiger jaren werd de toepassing van licht belangrijker. Ook werd zijn werk minimalistischer. Thematisch draait nu al zijn werk om alle vormen van energie, zoals magnetische krachten, geluid en radioactiviteit. Ook de zogenaamde IK-werken nemen een voorname plaats in zijn werk in. Zijn werken zijn te vinden in vele steden in Nederland en Duitsland. Van Munster kreeg in 2002 de Wilhelminaring, de oeuvreprijs voor beeldhouwkunst.

In de Art Gallery van Muset www.postersquare.com zijn kaarten te bestellen van meer lichtkunstenaars.