Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 30 november 2013

KUNST VAN DE MAAND DECEMBER ERWIN OLAF


Kunstenaar van het jaar 2014
 

Fotograaf Erwin Olaf is op 1 november uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2014. Hij versloeg zeven andere genomineerden, onder wie Anton Corbijn, Mark Manders en Tom Claassen. Dat maakte de Stichting Kunstweek vrijdag bekend.

In totaal waren er dit jaar meer dan 56.000 stemmen uitgebracht. Volgens een panellid is Olaf iemand die 'schoonheid en perfectie koppelt aan lef en moed, iemand die nieuwe paden durft te bewandelen en zich durft uit te spreken'.
 

Affiches van het Stuffed Puppettheater met foto's van Erwin Olaf
 

Erwin Olaf

Olaf groeide op in Hilversum en volgde de School voor Journalistiek in Utrecht. Na zijn afstuderen richtte hij zich kort op documentairefotografie. Hij verkoos echter niet veel later de kunstfotografie, omdat hij meende dat hij hierin het beeld naar zijn hand kon zetten.

In de jaren 80 was Olaf nog doelbewust uit op effect en het choqueren, zoals in zijn series Squares (1984-1990) en Chessmen (1988). In deze series portretteerde hij scènes van naakte bejaarden, mannen met erecties, kleine mensen en extreem dikke, naakte vrouwen, vaak in bondagekleding. Het subversieve nam in dit vroege werk een prominente plaats in, waardoor hij in zijn vroege carrière vooral bekend werd met zijn gewaagde transgressieve fotografie. In 1985 verscheen zijn eerste fotoboek, Stadsgezichten van Erwin Olaf, en Fragmenten uit: Het Amsterdamse dromenboek van Guus Luijters. In het boek Joy uit 1993 is veel van zijn vroege werk opgenomen.


 Postkaarten

Voor de serie Chessmen uit 1988 ontving hij de prijs voor jonge Europese fotografen. In de jaren 90 maakte Olaf nog verschillende andere vrije series, waaronder Blacks (1990), Mind of their Own (1995), Mature (1999), Fashion Victims (2000) en Royal Blood (2000). In 1991 verscheen zijn eerste film, Tadzio, die hij samen met de schilder F. Franciscus maakte. In 2001/2002 volgde de serie Paradise ‘the Club’ en in 2002/3 de serie Separation.

Vanaf Separation werd Olaf genuanceerder. Thema's als kwetsbaarheid en eenzaamheid kwamen centraal te staan in zijn series Rain (2004), Hope (2005), Grief (2007), Fall (2008), Dusk (2009), Dawn (2010) en Hotel (2010).

 
 


 Postkaarten
 
Ontwerper nieuwe Euromunt

Erwin Olaf heeft de nieuwe euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander is in november 2013 gepresenteerd in Den Haag. Olaf zei eerst nog te twijfelen of hij zich wel moest aandienen als ontwerper van de nieuwe euromunt, maar na een fietstocht door Amsterdam raakte hij geïnspireerd.

De nieuwe munt is de opvolger van de euro’s met daarop de beeltenis van Beatrix als koningin en komt begin januari in omloop. Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander kwam een muntadviescommissie, die het ontwerp van Olaf verkoos boven dat van vijf andere kunstenaars.
 
 
 
Kaarten en affiches zijn te bestellen via de Art Gallery van Muset www.postersquare.com