Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zondag 16 november 2014

FEIKE BOSCHMA, Magiër met lappen, licht en lucht

Marionettenspeler Feike Boschma is donderdag 13 november in Amsterdam overleden. Hij is 93 jaar geworden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt.Boschma, geboren in 1921 in het Friese IJsbrechtum, ontwikkelde zijn marionettenspel in de Tweede Wereldoorlog. Hij debuteerde in 1947 bij Wim Sonneveld en werkte nadien samen met kunstenaars uit verschillende disciplines, zoals danseres Cili Wang en mimespeler Rob van Houten.
Ook vakgenoten uit het buitenland hadden zijn aandacht, zoals Parijsenaren Yves Joly en George Lafaye. In 1983 kreeg Boschma van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel de Wim Meilinkprijs uitgereikt.

Vernieuwer
In Amsterdam is een productiehuis voor beeldend theater met de naam Feikes Huis naar hem vernoemd. Op de site hiervan wordt Boschma een ''vernieuwer pur sang genoemd die voor veel poppenspelers en theatermakers nog steeds een bron van inspiratie is". Hij gebruikte de poppen als middel om podiumkunstenaars, karakters en gebeurtenissen uit te vergroten dan wel te verkleinen.

Volgens zijn zwager Gerard Wolters trad Boschma ondanks zijn hoge leeftijd tot voor kort nog op. In 2010 verscheen nog een boek van zijn hand, genaamd Aantekeningen. Boschma is na een kort ziekbed overleden. Wolters: ''Zijn lichaam was op, z'n nieren werkten niet meer."

Een meester is heengegaan
Bron: NU