Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 29 november 2014

KUNST VAN DE MAAND- Sieb Posthuma

De op 3 augustus 2014 overleden tekenaar, schilder, ontwerper en bedenker van het hondje ‘Rintje’ Sieb Posthuma (1960-2014) maakte altijd de indruk Hollands welvaren zelf te zijn. Voor de buitenwereld ging het hem zo te zien uitstekend, maar zelf zag hij ‘niet langer licht in zijn leven’. Hij werd 54 jaar.

Sieb Posthuma
‘Grote kunst’, zei hij in een interview in de Volkskrant in 2010, ‘wordt vaak verward met het lijden van de mens. Het moet de duistere facetten van het leven tonen, maar ik zie het niet als mijn taak om die donkerte zichtbaar te maken met mijn talent. Die andere, lichte kant is namelijk net zo waar.’ Hij was van mening dat het meer moeite kost om de mooie, vrolijke kant van het leven te laten zien dan de donkere, ‘omdat alles wat lelijk en pijnlijk is, de gewoonte heeft zich op te dringen en te domineren. Als je er voor openstaat, komen verdriet en ellende vanzelf op je af, daar hoef je niet je best voor te doen.
(Vrij Nederland- Carel Peeters)


Sybrand Suardus Nicolaas (Sieb) Posthuma (Rotterdam, 26 juni 1960  Amsterdam, 3 augustus 2014) was een Nederlands illustrator, schrijver en theatervormgever.
Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie schilderen en grafiek. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken als freelance illustrator. In het begin produceerde hij voornamelijk werk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP/De Tijd. Voor NRC Handelsblad vervaardigde hij naast tekeningen in de bijlagen Cultureel Supplement en Agenda ruim tien jaar wekelijks een tekening over de politieke actualiteit.

                         

 Naast zijn werk voor volwassenen begon Posthuma vanaf 1990 ook te tekenen voor kinderen, zoals illustraties voor diverse (prenten)boeken. In 2000 kreeg hij de opdracht van TNT Post om de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Behalve tekeningen voor kranten en diverse tijdschriften en uitgeverijen maakte Posthuma ook animatiefilms voor Sesamstraat, cd-covers, omslagillustraties voor romans en affiches voor organisaties als Amnesty International en de Dierenbescherming. In 2013 ontwierp Posthuma de kerstzegel voor PostNL.
Zijn werk is uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Brazilië, Italië, Denemarken en Duitsland en wordt zowel internationaal als nationaal tentoongesteld.

RINTJE
De frisse, heldere, schone en witte foxterriër Rintje is een hondje van sublieme eenvoud. Hier geen rare fratsen, geen stoer brutaal type, geen held in de dop, maar een als hond uitgevoerd jongetje dat alles meemaakt wat als hondje verklede jongetjes en meisjes van zes of zeven jaar meemaken.’In de afbeeldingen en verhalen  komen de seizoenen langs , de school, de ziektes, de ongelukken (de staart van Rintje die tussen de deur komt en verandert in een ‘knakstaart’ waar een week niet meer mee kan worden gekwispeld), de kriebelmuts, de pekelpootjes wanneer het sneeuwt, het na-apen (heel geestig hoofdstuk), spelleltjes (televisie-omroeper spelen), logeren, vakantie, vliegen, kermis, kussenpost, een postpakketje van oma vol (onzichtbare) kussen die toch heel echt (en stevig) zijn. En dan is er nog het onafscheidelijke vriendje van Rintje de teckel Tobias. (Vrij Nederland – Carel Peeters)

In 2001 verscheen Posthuma’s eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn foxterriër Rintje. In hetzelfde jaar begon hij voor NRC Handelsblad met een wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje. Op basis van de Rintje-verhalen werd een theatervoorstelling ontwikkeld waarmee Posthuma met twee acteurs door het land reisde. De voorstelling is ook gespeeld op het Berlin Literaturfestival en voor scholieren in Suriname. Er werden vijf Rintje-boeken uitgebracht. In 2011 verscheen bij uitgeverij Querido een uitgebreide bundel naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de wekelijkse Rintje-column. Eind 2014 verschijnt een animatieserie over Rintje op de Nederlandse televisie.