Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)



zaterdag 18 juni 2016

Dirk Oudes

DIRK OUDES, EEN KUNSTENAAR DIE NIET VERGETEN MAG WORDEN


Dirk Oudes, kunstschilder (autodidact) en klokkenmaker, geboren op 29 juni 1895 in Alkmaar en op 5 maart 1969 aldaar overleden. Oudes begon in de jaren dertig, gestimuleerd door de Alkmaarse vrijetijdsschilders Koos Stikvoort en Jan Plas, met schilderen. Zijn inspiratiebronnen waren o.a. Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Binnen een paar jaar ontwikkelde Dirk Oudes een heel eigen stijl gelegen tussen naïeve  kunst en expressionisme. Enkele bevriende kunstenaars, de Duitse schilder Erwin Bowien, Selly Koning en de Franse naïeve schilder André Bauchant, zijn van grote betekenis voor zijn bekendheid geweest.

  
Voor de Tweede Wereldoorlog exposeerde Oudes bij een kunsthandel in Den Haag en bij de Vereniging Kunstliefde in Utrecht. André Bauchant was, na kennismaking met zijn werk in de Parijse Galerie Jeanne Bucher, zo onder de indruk van zijn werk, dat hij de kunstenaar in Alkmaar een persoonlijk bezoek bracht. Hij maakte een selectie van zijn schilderijen voor een expositie in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog kon de tentoonstelling niet plaatsvinden.


 Na de oorlog had Dirk Oudes contact de jongere kunstenaars Constant Nieuwenhuys, Jaap Kuijper en Piet Sterrenburg. Het werk van Picasso inspireerde de schilder tot experimenten met kubistische en expressionistische vormenOudes exposeerde in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1955), het Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Kranenburgh, in Haarlem, Utrecht, IJmuiden en meerdere malen in Bergen. In zijn stijl mengden zich invloeden van kindertekeningen en het kubisme. Typerend voor zijn benadering is altijd de mengeling van spot en ernst, alledaagsheid en geluk. Verwante thematiek is te vinden bij de verbeelding van de Belgische expressionistische schilder Constant Permeke. Daar waar deze kunstenaar de mens weergaf in barre omstandigheden, schepte Dirk Oudes het tegengestelde gevoel van intimiteit dat de mens nooit alleen is. Hij versterkte dit beeld doordat zijn personages de dieren koe, geit, vogels, poes, ongevraagd als compagnon in de buurt zijn.



Dirk Oudes heeft tijdens zijn leven veel waardering gekregen voor zijn werk, maar heeft in de kunst niet de plaats gekregen die hem toekomt. De oorlog 1940-’45 kan parten hebben gespeeld en lang heeft de naïeve – en volkskunst ook op een zijspoor gestaan en ontbrak het aan erkenning. Gelukkig is in het laatste geval in de loop der tijden verandering ontstaan.

Aandacht voor de verbeeldingen van Dirk Oudes eigen wereld in een eigen handschrift is zeer zeker de moeite waard.
De Stichting Dirk en Jaap Oudes heeft in 2006 een fraaie monografie van de kunstenaar uitgegeven over het leven en werk van de kunstenaar en is via Postersquare te bestellen voor een speciaal tarief € 12,50 .
Titel: Dirk Oudes. Een kinderlijke natuur, met fantasie en talent begaafd, Auteur: Rob Smolders, Conditie: nieuw, aantal pagina’s 192, zestig afbeeldingen in kleur en veertig in zwartwit,
bibliografie, lijst van tentoonstellingen en register, soft cover, afmeting: 25 x 20 cm .



"De stichting Dirk en Jaap Oudes” ijvert voor erkenning van het werk van beide kunstenaars.
Ook werken zij aan het imago van de kunstenaar die naar hun mening verbetering behoeft. Voor de overheidsinstellingen, de stichtingen en een aantal particulieren is naast zichtbaarheidook het behoud en beheer van de collectie een belangrijk doel. Dit staat haaks op het doel
het beheer en behoud van de kerncollectie."  www.dirkenjaapoudes.nl te verkopen, maar het één sluit het ander niet uit. De inkomsten uit verkoop gaan dan naar