Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 18 februari 2017

DICK BRUNA - EXPRESSIE MET MINIMAAL TEKENWERK-

Dick Bruna werd geboren als tweede zoon van de uitgever A.W. Bruna en J.C.C. Erdbrink.  Overleden 16 februari 2017.  Het was gepland dat hij in de voetsporen van zijn vader en grootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna ook naar Londen en Parijs. In de laatste plaats bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om toch liever kunstenaar te worden.

Toen hij weer in zijn eigen land was teruggekeerd begon hij daarom aan een studie aan de Amsterdamse kunstacademie maar daar gaf hij al gauw de brui aan. In plaats van bij de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon uitgever te worden, ging hij er als tekenaar werken. Hij gold daarom toen een beetje als het zwarte schaap van de familie.

               
                                                                                 
Het succes van uitgeverij was mede te danken aan het feit dat het bedrijf op elk spoorstation in Nederland wel een kiosk had waar zijn boeken werden verkocht. Bruna's stijl werd in zijn vroegste periode beïnvloed door ontwerpers en schilders uit de Nederlandse school van de Stijl zoals Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld, en door de Franse schilders Fernand Léger en Henri Matisse.
In 1955, op vakantie aan de Nederlandse kust, tekende Bruna voor zijn zoontje het eerste Nijntje-verhaal, daartoe geïnspireerd door diens pluchen speelgoedkonijn. Het totaal van door Dick Bruna gepubliceerde kinderboekjes stond begin 2007 op 120. Bekende hoofdpersoontjes zijn het varken 

Betje big, de beren Boris en Barbara en het hondje Snuffie. Een nieuwere creatie is het koalabeertje Ko. Dick Bruna ontwierp ook veel boekjes waaruit kinderen iets kunnen leren, zoals aanvankelijk lezen en rekenen, en de namen van kleuren en geometrische vormen. Zijn boekjes zijn herkenbaar door hun vierkant formaat, dat goed in kleine kinderhandjes blijkt te passen.

Voor allerlei op kinderen gerichte goede doelen ontwierp hij affiches en ander promotie-materiaal. Op het Scheveningse strand staan zijn figuurtjes op hoge palen, waaraan verdwaalde kinderen het gebied kunnen herkennen waar zij vandaan gekomen zijn. Dit is kenmerkend voor al Bruna's werk voor kinderen. Hij wil ze een veilige omgeving bieden van waaruit zij zelfstandig op onderzoek en avontuur kunnen gaan.                                                                                                                        

Recamemateriaal en kinderboeken, waaronder uiteraard Nijntje, beslaan de periode 1953-2007. Hij gaat nog iedere dag op de fiets naar zijn atelier in de Utrechtse binnenstad, waar hij kinderboeken tekent en schrijft. Zijn boeken zijn in meer dan vijftig talen vertaald, met vooral heel grote oplagen in Japan.