Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 30 juni 2018

KUNSTENAAR ADOLPH MENSEL BEHEERSTE KUNST VAN LICHTWERKING


Adolph Menzel was een schilder met een losse penseelvoering en veel aandacht voor lichtwerking in een realistische stijl.
Adolph  Friedrich Erdmann (von) Menzel werd  geboren in 1815 in Breslau (Wroclaw -Polen), en overleed op 9 februari in Berlijn. Hij was een Duitse kunstschilder, tekenaar en illustrator. Aanvankelijk maakte hij veel portretten en landschappen. Schilderde met een losse penseelvoering en had veel aandacht voor lichtwerking in een realistische stijl, die vooruit lijkt te lopen op het impressionisme. Later zou hij vooral naam maken met schilderwerken die de Pruisische macht verheerlijkten.
In 1830 verhuisde zijn familie naar Berlijn. Van 1833-1834 volgde Adolph Menzel lessen aan de Royal Academy of Art. Daar ontmoette hij de behangfabrikant Carl Heinrich Arnold, die een vriend en beschermheer zou worden.
Souper
Succes als kunstenaar kwam naar Adolph Menzel met een opdracht van de kunsthandelaar en uitgever Louis Sachse om een ​​reeks lithografieën te maken over Goethe's "Künstlers Erdenwallen".
In 1838 werd hij toegelaten tot de "Elder Artists 'Association". Een jaar later kreeg Adolph Menzel de opdracht om de 'Geschiedenis van Frederik de Grote' van Franz Kugler te illustreren.
In 1839 nam Adolph Menzel kennis van de schilderijen van Constable ( Engels landschapschilder en aquarellist van het romantisch realisme). In de ban van de afgebroken 1848-revolutie in Duitsland startte Adolph Menzel een geschiedenisschilderij  "Aufbahrung der Märzgefallenen" dat nooit werd voltooid.
In 1849 begon Menzel aan een cyclus van schilderijen over het leven en de prestaties van Frederik de Grote. In 1850 voltooide Menzel een van zijn bekendste schilderijen van de grootste vorst van de Verlichting, "Frederik de Grote met vrienden aan tafel".


Menzel ging in 1855 voor het eerst naar Parijs om de Exposition Universelle te bezoeken en zag het "Pavillon du Réalisme" van Courbet Gustave Courbet was een Frans realistisch schilder en een voorloper van het impressionisme). Hij keerde regelmatig terug naar de Franse hoofdstad.

De eerste uitgebreide tentoonstelling van het werk van Menzel was te zien in 1884, gevolgd door talrijke exposities in Duitsland en in het buitenland. Menzel was een kunstenaar die tijdens zijn leven veel respect kreeg voor zijn werk in eigen land en daar buiten. Zo ontving hij op zijn zeventigste verjaardag een eredoctoraat van de universiteit van Berlijn. Hij werd een ereburger van de stad Breslau, erelid van de Academie van Sint-Petersburg en nog later werd hij tot ereburger van Berlijn benoemd. De kuntenaar was tevens een lid van de Academies in Parijs en Londen.
De briljante carrière van de schilder werd bekroond met de decoratie van Ridder van de Zwarte Orde.
#Kaartenwinkel en Poster Art van Muset