Welkom Bezoeker

Muset wil door haar activiteiten kinderen en volwassenen interesseren voor de verschillende kunstdisciplines en de diverse facetten. Door het plaatsen van deze weblog wil Muset de aandacht vestigen op Kunst & Cultuur in de breedste zin van het woord. De informatie kan gaan over bekende en minder bekende kunstenaars, afficheontwerpers, design, poëzie, schrijvers. Kunst op postkaart, posters, tweedehands boeken beeldende kunst en originele kunst is te vinden in de Art Gallery van Muset www.postersquare.com

Meer aandacht voor kunstenaars, illustrators, designers brengt De Kaartenkoerier. Kunst op de Postkaart is een belangrijke insteek om op eenvoudige wijze kunst te promoten.


KUNST GEEFT NIET ZICHTBAAR WEER, MAAR MAAKT ZICHTBAAR (Paul Klee)zaterdag 4 augustus 2018

Lyonel Feininger Kunstschilder en Karakturist


Lyonel Feininger was een Amerikaanse kunstschilder en karikaturist. In het werk van de kunstenaar zijn sporen van kubisme, expressionisme, maar ook van het maniërisme zichtbaar.


Lyonel Charles Feininger (17 juli 1871 - 13 januari 1956) was een Duits-Amerikaanse schilder en een leidende exponent van het expressionisme. Hij werkte ook als karikaturist en stripartiest. Hij werd geboren en groeide op in New York City en reisde op 16-jarige leeftijd naar Duitsland om  kunst te studeren en  te perfectioneren. Hij studeerde aan de Königliche Kunst-Akademie van 1888 tot 1992 in Berlijn.  Zijn carrière als cartoonist begon in 1894 en had veel succes op dit gebied. Hij was 20 jaar lang een commerciële karikaturist voor tijdschriften en kranten in de VS en Duitsland. In 1909 trad Feininger toe tot de “Berliner Sezession”


  
In 1911 maakt de kunstenaar in Parijs kennis met het kubisme, die nieuwe dimensies aan zijn werk toevoegden.  Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in 1917. Walter Gropius nodigde Feininger uit in 1919 naar het Bauhaus waar hij tot 1926 grafische kunst en schilderkunst te doceerde. Samen met Wassily Kandinsky, Paul Klee en Alexej von Jawlensky richtte Lyonel Feininger in 1924 de groep “Die Blaue Vier” op.In 1937 verhuisde Lyonel Feininger naar New York.  Datzelfde jaar werden meer dan 400 van zijn werken geconfisqueerd door de nazi's in Duitsland. Feininger moest wachten op zijn doorbraak als kunstenaar in de VS tot 1944, toen hij een succesvolle retrospectieve expo had in het New York Museum of Modern Art.Op 36-jarige leeftijd begon hij fijne kunst te beoefenen. Door hem werden een groot aantal fotografische werken tussen 1928 en het midden van de jaren 1950 geproduceerd. De meeste hiervan bleven in zijn vriendenkring.
Vanaf 1945 hield Feininger een zomercursus aan het Black Mountain College in North Carolina, waar hij Gropius en Einstein ontmoette. Feininger's lessen, zijn teksten en latere aquarellen zetten een trend in voor de ontwikkeling van de abstract expressionistische schilderkunst in de VS.

Naast zijn werk als kunstenaar was hij ook pianist en componist. Verschillende pianocomposities en fuga's voor orgel kwamen van zijn hand.#Kaartenwinkel en Poster Art Gallery van Muset